dissabte, 13 d’abril del 2013

Ruta nocturna al cementiri de Montjuïc.

Hola!

Ja fa uns quants dies/setmanes que no dono senyals de vida! És difícil complir amb l'objectiu de penjar una entrada nova per setmana o fins i tot per mes! Però avui ja m'he decidit: i és que he rebut un vídeo que penso pot ser de l'interès de tothom, en tant que futurs EXCEL·LENTS guies que serem ben aviat.

El passat 20 de març va tenir lloc la 1a. visita nocturna al cementiri de Montjuïc per commemorar la data de la seva inauguració l'any 1883. Amb el Joan i un grup d'amics de Barcelona ens vam inscriure-hi i us puc ben assegurar que va valdre molt la pena: una organització molt acurada i un guiatge teatralitzat divertit i rigorós a la vegada. Tant que m'assalta el dubte següent sobre els guies: eren actors de teatre o guies especialitzats interpretant un paper?

Jutgeu vosaltres mateixos tot veient el següent vídeo i no desaprofiteu pròximes ocasions per visitar aquests espais que són, com em van dir alguna vegada, el "negatiu fotogràfic" de les nostres ciutats i pobles.

1 salutació ben cordial!

dilluns, 18 de març del 2013

Solsona i la Fira del Trumfo i la Tòfona.

Bona tarda a tothom!

Ara fa tot just una setmana tornava a Terrassa després d'haver passat 2 dies al que per a mi és la capital de la Catalunya central: Solsona.

Un grup d'amics de Barcelona i jo vam visitar aquest municipi de 10.000 habitants aprox. amb la finalitat de descansar, desconnectar de la gran ciutat, retrobar-nos amb gent maca i simpàtica i fer una mica de turisme, és clar.

Abans de continuar i com a mostra gràfica de la sortida, permeteu-me penjar aquesta foto de grup que es va fer a la Pça. de Sant Joan dissabte 9 de març al voltant de les 18h.

El nostre magnífic amfitrió dret i al mig i la colla de "camacos" al voltant

La casualitat va fer que coincidís el cap de setmana amb la celebració de la 9a. Fira del Trumfo i la Tòfona de Catalunya i tot plegat va fer que ens ho passéssim GENIAL. Era la 2a. vegada que anava a Solsona però aquesta ha estat l'ocasió en què he pogut passejar pels seus carrers, conèixer gent local i participar a una visita guiada.

De la Fira del Trumfo (=patata) i la Tòfona, en destaco l'ambient rural i de mercat que impregnava el casc antic. Era impressionant recòrrer els carrers de St. Miquel i del Castell envoltats de gent d'arreu i també molt divertit i interessant veure de prop tot tipus d'embotits i pans artesans, entre d'altres curiositats gastrònomiques.

La dona de la esquerra va ser la guanyadora del concurs justament i merescudament

A la tarda ens vam atansar a veure el "Concurs de pelar trumfos" que es va celebrar a la Pça. del Palau. Copio tot seguit  la normativa del concurs (que tot i ser senzilla de comprendre és potser complicada d'aplicar): "els trumfos s’han de pelar de manera que quedin ben nets i sense ulls. Les peles dels trumfos restaran del pes net. Si hi ha alguna resta de pela o algun ull no s’ha tret, el pes del trumfo també es restarà del pes net."







Diumenge al matí ens vam incriure a la visita guiada que començava a les 11h. i durava al voltant d'una hora i mitja. Un cop més he de dir que la feina del guia va ser d'una professionalitat aclaparadora: la Meri és solsonina (ara no sé si "matarruca" és sols malnom o pot tenir un sentit afectuós) i transmetia passió i orgull a cadascun dels llocs turístics que ens va presentar: el pou de Gel, la Catedral i la marededéu del Claustre, el carrer de Llobera i un llarg etc. A última hora ens va dur a veure el "Quarto dels Gegants" al núm. 37 del carrer de St. Llorenç. Aquesta instal.lació és imprescindible per conèixer la comparseria i la festa gegantera del Corpus i Festa Major.

Gràcies a persones com ella em vam venir ganes de tornar a Solsona per descobrir els molts tresors que amaga: el Palau Episcopal i el seu Museu Diocesà i Comarcal (que diuen és un dels primers museus diocesans de Catalunya) en són 2 bons motius.

Segur que hi tornarem! Fins la propera!

dimarts, 15 de gener del 2013

Modernisme: una història de destrucció.


Bona tarda!

A finals de l'any passat vaig veure aquest reportatge "Modernisme: una història de destrucció" a Tv3 (magníficament elaborat i conduït pel que considero el millor expert sobre urbanisme de Barcelona, en Lluís Permanyer) i avui per fi m'he decidit a fer-hi una 2a. ullada i destacar-ne les següents idees que m'han cridat l'atenció:
  1. Cèlebres opositors al moviment del Modernisme: Josep Pla; el bisbe Torras i Bages; Eugeni d'Ors; Salvador Espriu; J.V. Foix; Gaziel; Carles Riba. Molts d'ells eren seguidors del Noucentisme.
  2. Edificis "reformats":
    • Casa Lleó Morera (interior i façana ppal.)
    • Antiga fàbrica Casarramona
    • Casa Batlló (afectat per la remunta a què es va acollir l'edifici del costat tot seguint l'ordenança municipal anomenada "solución vertical", que permetia construir 2 pisos més sobre la teulada)
  3. Edificis demolits:
  4. Interior del Cafè Novedades
    • Casa Trinxet de Puig i Cadafalch (C/Còrsega, 268)
    • Casa Sitjà (Avda. Diagonal, 415)
    • Casa Llorach (C/ Muntaner, 263)
    • Casa Juncadella (Rbla. Catalunya, 26)
    • Palau Simón (C/ Pau Clarís, 164)
    • Teatre Poliorama (Rbla. 115)
    • Botiga Sangrà (Rbla. Catalunya, 142)
    • Bar "La Lune" (Pça. Catalunya, 9)
    • Cafè Torino (Pg. Gràcia, 18)
    • Cafè Novedades (C/ Casp, 1)
Tot veient algunes imatges d'aquest reportatge i sobretot algunes dels cafès malaguanyats, pensava com m'hauria agradat conèixer-los i gaudir dels seus espais.

Per últim, recomano la visió del reportatge perquè en Lluís visita edificis no oberts al públic en general:
    • Casa Felip
    • Casa Comalat

Fins la propera!