dijous, 23 d’agost del 2012

De gastronomía, cavas y postres.

¡Hola de nuevo!

¡Qué buena pinta tiene este Gin tonic! Gracias Txaber (@elcocinero fiel) por permitirme guardar una copia
Antes de nada, vaya por delante esta imagen con la intención de recuperar el aliento y REFESCARNOS, aunque sea mentalmente.

Estos días ando bastante ajetreado con visitas de amigos a Barcelona y algunas lecturas (que me he propuesto casi, casi obligadas) y que quiero acabar ya.

Por todo ello, el progreso de mi estudio será más bien lento hasta mediados de la semana que viene.

No obstante, y después del espacio ocupado por la Historia, desde el lunes hasta hoy me he ocupado de un grupo de temas que incluí en la categoría de "Resto", a saber:


34. Gastronomia. Literatura gastronòmica catalana. El moment actual de la gastronomia catalana.
35. Principals plats i preparacions associats a les festes tradicionals. Les matèries primeres.
36. Vins, caves i destil·lats produïts a Catalunya. Les denominacions d’origen i les seves característiques.
37. La pastisseria i el calendari festiu català.

Estoy seguro de que debe de haber por la red infinidad de vídeos y documentales que traten la gastronomía catalana (tradicional pero sobre todo actual de la mano de los grandes chefs contemporáneos) pero no he querido hacer una búsqueda exhaustiva al respecto. Por todo ello, sólo cuelgo esta infografía muy bien hecha sobre la dieta mediterránea.


No puedo resistirme a editar de nuevo esta entrada hoy (03/09/2012) con la inclusión de esta fotografía. ¡Qué buenos estaban estas "coques de recapte" de verduras y de escalivada!

Coques I Panadons Montse: trato excelente y productos deliciosos

Y un reportaje sobre el cava del programa Export.cat de junio de 2010 donde se habla de una familia tradicional de productores y de uno de sus mercados internacionales: Tailandia. Recomiendo estar atentos al final del documental porque se mencionan datos históricos muy relevantes.

¡Hasta la próxima entrada!

dilluns, 20 d’agost del 2012

"L'aprenent" de guia turístic. (colonias textiles)

¡Buenas tardes/noches!

¡Cómo apreta el calor estos días! Y dicen que estas temperaturas durarán hasta el viernes... paciencia y resignación, me digo, pero sobre todo agua, fruta fresca...

Escribo en el blog a estas horas para dejar constancia de 2 hechos (uno negativo y otro positivo):

1. El NEGATIVO: no cumplí con mi micro-objetivo de acabar los temas de historia ayer domingo. Me faltaron 2 y los he estudiado hoy. Tampoco estoy del todo satisfecho con el rendimiento obtenido en estos 9 temas porque me doy cuenta de que se me escapan períodos o tengo "gaps" entre unos y otros. Me tengo que hacer con una cronología para ordenar toda esta información y poder hilvanarlos en orden correcto. Otro aspecto que debo mencionar es que me falta dedicarles un poco más de tiempo a algunos para añadir apartados que hacen referencia a arte y cultura específicos de algún período.

2. El POSITIVO: el tema 26, que trata la Revolución Industrial. Tenía panfletos de Turisme, del mNACTEC y del sistema territorial del mNACTEC. ¡Me ha quedado un esquema "chapeau"! ¡Qué contento estoy del resultado! Siendo de Terrassa, conozco un poco el pasado industrial de la ciudad y, por supuesto, he visitado el mNACTEC. ¿Os imagináis que tuviera la suerte y el "orgullo" (¿por qué no decirlo también?) de poder exponer este tema en la 2a. prueba? Reedito esta entrada hoy (22/08/2012) para añadir un link (reportaje VAF) relacionado con este tema y, en concreto, con el fenómeno de las colonias industriales en Catalunya.

En fin, de los 2 puntos anteriores me quedo con el positivo, ¡CLARO!: es necesario motivarse de vez en cuando (¿o debería ser SIEMPRE?) para tirar para adelante.

Os dejo con un link que recupera un programa de TV3 titulado "L'aprenent". En esta ocasión, es L'aprenent de guia turístic y cuenta con la orientación y ayuda del maestro de maestros, Carles Picazo.

Hasta la próxima.

dissabte, 18 d’agost del 2012

Història de Catalunya (i quan és la 1a. prova?).


Bon dia!

1er. de tot, deixeu-me respondre a una pregunta que un de vosaltres em va fer arribar ahir i que exposo aquí perquè pot ser de l'interès general. La pregunta feia referència a la data de la 1a. prova. Doncs bé, segons convocatòries passades, el calendari aproximatiu del procés selectiu quedaria així:

1. Anunci llistes provisionals: 03/10/2012.
2. Al•legacions possibles fins: 18/10/2012.
3. Anunci llistes definitives:  03/11/2012.
4. Data 1a. prova: mitjans/finals de novembre.

Per descomptat, caldrà comprovar periòdicament al web de la Generalitat si es compleixin aquests terminis.

I ara anem pel tema d'avui: la Història de Catalunya.

Ja sabeu que sobre el bloc B, que és el més important i el més extens del temari, vaig força endarrerit. Per tal d'atacar-lo amb èxit he mirat d'agrupar els temes en les grans àrees d'estudi següents:

  1. Art: 8
  2. Història: 9
  3. Museus: 5
  4. Monuments: 4
  5. Itineraris: 8
  6. Resta: 12
Així doncs, i com que ja he preparat els temes 16 i 17, m'he dit a mi mateix que seria una molt bona idea continuar amb la Història. I m'he fixat aquest micro objectiu: acabar aquests 9 temes per diumenge 19 d'agost. O sigui, DEMÀ!!!

(Aquesta és la llista específica d'història:

16. La Catalunya antiga: el món ibèric, grec i romà. Vestigis més importants d’aquests períodes. Ullastret, Empúries i la ciutat de Tarragona com a models de desenvolupament arqueològic i turístic.
17. La formació de Catalunya. La Catalunya medieval. Arquitectura i art preromànic. monuments més significatius.
18. Jueus i musulmans a Catalunya, el seu llegat històric. Centres visitables més importants.
21. Catalunya dins l’Espanya moderna: l’època del Renaixement i el Barroc. Història, societat i cultura.
23. La Guerra de Successió i les seves repercussions a Catalunya.
24. La Il•lustració a Catalunya. L’art del Neoclassicisme. monuments més significatius. L’ urbanisme i els eixamples.
25. La Renaixença i el naixement del catalanisme polític. El Romanticisme com a moviment literari i artístic. La desamortització i la pèrdua del patrimoni arquitectònic al segle XIX.
26. La Revolució Industrial. El patrimoni industrial. Museus i conjunts industrials a Catalunya. El mNACTEC (museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica i la seva xarxa de museus).
30. La societat catalana durant la Segona República i els anys de la Guerra Civil. Manifestacions artístiques. La represa cultural en el període franquista. Arquitectura i arts plàstiques.)

Grecs, romans, visigots, francs, jueus, musulmans, comtes i reis castellans... tants personatges i tants fets: guerres, conquestes, invasions, revoltes... La història, en general, pot arribar a ser molt confusa. Per entendre-la bé i de forma lineal, cal tenir uns bons esquemes: breus i clars. Ahir vaig trobar aquest llibre a la biblioteca i bé, aporta una mica de llum a dubtes i incomprensions: els mapes i les cronologies són molt útils.

Intueixo que aquest cap de setmana serà "heavy" però ho he d'intentar per no decebre'm a mi mateix i anar avançant.

1 salutació a tothom!

Xavi.


dimecres, 15 d’agost del 2012

Conclusions de l'anàlisi feta aquests dies.

Ara a l'estiu amb l'aire acondicionat s'hi està molt bé!
Si ja ho indicava grosso modo a l'entrada anterior, ara ho anoto de manera més clara i específica: del conjunt de 80 temes que cal saber per obtenir l'habilitació, ja he revisat:

a) Tot el bloc A (15 temes).
b) Els 2 primers i el 57 del bloc B.
c) Els 3 primers temes del bloc C.

Això dóna un total de 21 (que està molt bé!) però no és suficient si ho mirem des d'un punt de vista relatiu: m'adono que estic molt "peix" al bloc B, sobretot.

La part més dura, ja ho sé, serà sintetitzar els temes del bloc B i actualitzar i elaborar molts temes del C. Per tant, està clar que cal dedicar més hores d'estudi a tot plegat. Si en un principi havia decidit només d'estudiar a la tarda i dedicar el matí a temes laborals i domèstics, haurem de canviar d'esquema i aprofitar, per exemple, unes hores al matí a la recerca de dades i/o correcció de temes ja començats o estudiats els dies anteriors.

És una passada poder acabar el dia fent una mica de natació al CNT!
Què us han semblat aquestes fotos? REFRESCANTS, oi? Sobretot aquesta última. Fins la propera!

dilluns, 13 d’agost del 2012

Com ho portem això? Anàlisi del que s’ha fet fins ara. (30/07~10/08/2012)


Hola a tothom out there!

Ja feia dies que volia deixar palès aquí les meves impressions sobre els primers dies d’estudi del temari per a obtenir l’habilitació de guia oficial de turisme de Catalunya. He avançat i he aconseguit un ritme d’estudi diari però no pas segons el meu plantejament inicial. :-(

En 1er. lloc, us he de dir que estudiar o revisar 3 temes (1 per bloc) diaris ha estat molt difícil per no dir impossible de fer més enllà de 2 ó 3 vegades. I això ha estat així perquè solament estudio a la tarda de 16.30 a 20 i sobretot perquè la matèria de cada bloc és molt diferent. També he de dir que la preparació prèvia (o sigui, els antics apunts i documentació variada de què ja disposava) per a cada bloc era molt desigual: mentre que per al bloc A tinc tots els temes gairebé llestos, he d’actualitzar dades a molts temes del C i preparar completament de 0 alguns del B.

En tot cas, excepte alguna tarda que he estat fora o tenia altres compromisos, he de dir amb cert orgull que he aconseguit imposar-me l’hàbit d’anar a la biblioteca i rellegir, corregir, ampliar els temes escollits per aquell dia. Ara per ara, aquesta és la situació del meu progrés:

A)     Gestió, assessorament i assistència a grups turístics. Dinàmica de grups.
>>> S’han vist gairebé tots els temes. Solament em falten el 14 i 15, que espero tocar aquesta mateixa tarda. (Si em permeteu un consell, consulteu la bibliografia de Carlos Picazo, mestre de mestres en aquesta professió)
B)      Art, història, tradicions, museus i monuments de Catalunya.
>>> He estudiat els 2 primers temes d’història. Aquest bloc es força dens i penso que, més que enlloc, cal tenir una molt bona capacitat d’anàlisi i síntesi per fer un bons esquemes de cada tema. De moment, tinc vistos els nos. 16, 17 i 57 (quina visita més profitosa i maca la del MNAC!)
C)      Coneixements d'actualitat política, econòmica, social i cultural de Catalunya.
>>> Aquest bloc també és dens però com que és contemporani i comprèn molts  temes que podrien catalogar-se de “culturilla general” em fa la impressió que és més fàcilment “assumible”. Ja estan estudiats els temes 62 i 63. És fonamental anotar bé les cronologies. Aquí encara em queda actualitzar la composició del govern que tenim avui dia.

Bé, no sé si aquesta llargària d’entrades és l’habitual per al blogs. Potser em passo de llarg. És per això que acabo aquí aquesta 1a. part de la dissertació després de 2 setmanes d’estudi del temari. Demà, una vegada complerta l’anàlisi, anotaré les conclusions i les mesures que hauré de prendre per no renunciar al meu objectiu: guia de turisme de Catalunya.

dimarts, 7 d’agost del 2012

Problemes tècnics sobre els comentaris del blog.


Hola a tothom,
He donat alguna veu a amics per fer-los conèixer el blog i saber què en pensen. De moment, he tingut poc feedback perquè pocs saben que n’he fet un i també sobretot perquè no funciona l’aplicatiu dels comentaris.

Miraré amb més detall quina part de la configuració del bloc he de modificar i parlaré amb gent més experta que jo per solucionar aquesta “disfunció” asap. Mentrestant, us deixo aquesta adreça de correu per si voleu escriure’m: javier.rodriguez.bravo09@gmail.com

Gràcies pel vostre interès i disculpeu les molèsties.

À très bientôt.

diumenge, 5 d’agost del 2012

Visita de estudios al MNAC.

Aprovechando que hoy ha sido el 1er. domingo de agosto y que, por lo tanto, la entrada era gratuita, me he acercado al que creo que sea el MUSEU de Catalunya: el MNAC.

He llegado alrededor de las 10.30 y me he enterado de que hoy había 2 visitas guiadas: una en catalán (a las 12.00) y otra en castellano (15 min. más tarde). Con la intención de seguir la 1a., me he dicho: léete la info que te has traído de casa del museu y luego visita solamente una zona con tranquilidad antes de esa hora. Pues dicho y hecho. Me he dirigido al auditorio y allí he tomado asiento en una de las gradas para continuar con la lectura de la info que tengo sobre el museo: un pdf completísimo extraído de la propia web del museo y algunos apuntes fotocopiados. Pero sobre todo, lo que me ha sido muy útil por su exposición clara y breve ha sido el panfleto "GUIA DE VISITA" que el propio museo distribuye gratis a todos los visitantes nada más entrar y que está en catalán, español e inglés (he echado en falta otras lenguas como el italiano, el alemán y alguna oriental, por ejemplo).

Atendiendo a su contenido y a grandes rasgos, este museo está compuesto de 5 secciones:

1. Románico.
2. Gótico.
3. Renacimiento y barroco.
4. Arte moderno (neoclasicismo, noucentismo y vanguardias).
5. Un gabinete de dibujos, grabados y carteles, otro de numismática y un archivo fotográfico.

Soy bastante profano en arte pero he creído oportuno explorar la sección de arte moderno a modo de aperitivo antes de la visita guiada. Así que he visitado el 1er. piso y he contemplado algunas esculturas de Rodin, Josep Llimona (¡qué proporciones tan bien logradas tiene "El desconsol"!) o Miquel Blay y Pablo Gargallo; pinturas de Fortuny, Casas, Nonell; mobiliario y objetos de decoración de Gaudí, Puig i Cadafalch, etc., etc.

Como no podía ser de otra manera, el tiempo se me ha echado encima y pronto he debido regresar al hall de entrada para no llegar tarde a la visita con la guía de hoy, que se llamaba Cèlia. No es fácil resumir 1000 años de arte y seleccionar las obras más representativas de cada período. Anoto a continuación las que ha comentado Cèlia durante las 2 horas de exposición (tienes mucho mérito, Cèlia, porque además has sabido contextualizar cada obra).

1. Románico: Absis de Sant Pere de Riudalt, Sta. Ma d'Àneu y Sant Climent de Taüll; frontal de la Seu d'Urgell o dels Apòstols y Frontal d'altar d'Avià (Mare de Déu de Ger); Majestat Batlló. (Todo arte religioso)

2. Gótico: Mestre de la conquesta de Mallorca (arte civil); la cabeza de Cristo de Jaume Cascalls; la Mare de Déu de Sanahuja; Lluís Dalmau y Jaume Huguet. Damià Forment y Quentin de la Tour.

3. Renacimiento y barroco: Fco. de Zurbarán (San Francisco de Asís o naturalezas muertas)
4. Arte moderno (neoclasicismo, noucentismo y vanguardias): Marià Fortuny (La vicaria); R. Martí Alsina (La migdiada); Josep Llimona (Desconsol); R. Casas (tàndem); Anglada Camarasa (Granadina); J. Sunyer (Tres nus al bosc); Josep Clarà (Repòs); P. Gargallo (Gran bailarina)
5. Un gabinete de dibujos, grabados y carteles, otro de numismática y un archivo fotográfico: fotografías de Agustí Centelles.

En fin, no me extiendo más por hoy. Sin duda este museo merece la pena ser visitado más veces y con más tiempo. La localización del Palau Nacional de Montjuïc es excepcional para tener unas vistas inmejorables de Barcelona desde el Oeste y la visita al Museu puede culminar con el espectáculo de la "Font Màgica" con las "Fonts de Montjuïc" como protagonistas.

Aquí os dejo el link con un documental en catalán sobre el museu para todos aquellos que no os podais desplazar o querais volver a ver o descubrir aspectos nuevos: "1000 anys d'art"

dimecres, 1 d’agost del 2012

Comencem a planificar l'estudi!

Avui m'estreno en la publicació de tota mena de comentaris referents al meu estudi per obtenir l'habilitació de guia de turisme de Catalunya.
Bé, de fet, des que vaig inscriure'm al concurs el passat 12 de juliol, he tret tots els apunts que tenia guardats a una gran capsa-contenidor i els he anat ordenant. Però encara em queda feina per fer. Ara mateix tinc al meu menjador aquesta capsa-contenidor amb un material molt divers: llibres, catàlegs, pamflets, apunts, manuals, mapes...
En tot cas i com a mínim, ja he aconseguit separar-ne la documentació que es refereix estrictament al temari de les proves i disposo de 3 grans blocs: A) Gestió, assesorament i assistència a grups turístics. Dinàmica de grups; B) Art, història, tradicions, museus i monuments de Catalunya; C) Coneixements d'actualitat política, econòmica, social i cultural de Catalunya.
Dilluns dia 30 de juliol vaig començar l'estudi "seriós" de tota aquesta matèria. Vull dir que m'he fixat com a objectiu estudiar/llegir/esquematitzar els 80 temes durant aquest mes d'agost i, després d'uns càlculs més o menys científics, cada dia hauria de preparar 3 temes (bé, perquè teòricament es podrien abordar els 3 blocs en un mateix dia).
Tindré la constància i el ritme necessaris per assolir aquesta fita? Ho aniré veient aquests dies.
Ciao!