dissabte, 18 d’agost del 2012

Història de Catalunya (i quan és la 1a. prova?).


Bon dia!

1er. de tot, deixeu-me respondre a una pregunta que un de vosaltres em va fer arribar ahir i que exposo aquí perquè pot ser de l'interès general. La pregunta feia referència a la data de la 1a. prova. Doncs bé, segons convocatòries passades, el calendari aproximatiu del procés selectiu quedaria així:

1. Anunci llistes provisionals: 03/10/2012.
2. Al•legacions possibles fins: 18/10/2012.
3. Anunci llistes definitives:  03/11/2012.
4. Data 1a. prova: mitjans/finals de novembre.

Per descomptat, caldrà comprovar periòdicament al web de la Generalitat si es compleixin aquests terminis.

I ara anem pel tema d'avui: la Història de Catalunya.

Ja sabeu que sobre el bloc B, que és el més important i el més extens del temari, vaig força endarrerit. Per tal d'atacar-lo amb èxit he mirat d'agrupar els temes en les grans àrees d'estudi següents:

  1. Art: 8
  2. Història: 9
  3. Museus: 5
  4. Monuments: 4
  5. Itineraris: 8
  6. Resta: 12
Així doncs, i com que ja he preparat els temes 16 i 17, m'he dit a mi mateix que seria una molt bona idea continuar amb la Història. I m'he fixat aquest micro objectiu: acabar aquests 9 temes per diumenge 19 d'agost. O sigui, DEMÀ!!!

(Aquesta és la llista específica d'història:

16. La Catalunya antiga: el món ibèric, grec i romà. Vestigis més importants d’aquests períodes. Ullastret, Empúries i la ciutat de Tarragona com a models de desenvolupament arqueològic i turístic.
17. La formació de Catalunya. La Catalunya medieval. Arquitectura i art preromànic. monuments més significatius.
18. Jueus i musulmans a Catalunya, el seu llegat històric. Centres visitables més importants.
21. Catalunya dins l’Espanya moderna: l’època del Renaixement i el Barroc. Història, societat i cultura.
23. La Guerra de Successió i les seves repercussions a Catalunya.
24. La Il•lustració a Catalunya. L’art del Neoclassicisme. monuments més significatius. L’ urbanisme i els eixamples.
25. La Renaixença i el naixement del catalanisme polític. El Romanticisme com a moviment literari i artístic. La desamortització i la pèrdua del patrimoni arquitectònic al segle XIX.
26. La Revolució Industrial. El patrimoni industrial. Museus i conjunts industrials a Catalunya. El mNACTEC (museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica i la seva xarxa de museus).
30. La societat catalana durant la Segona República i els anys de la Guerra Civil. Manifestacions artístiques. La represa cultural en el període franquista. Arquitectura i arts plàstiques.)

Grecs, romans, visigots, francs, jueus, musulmans, comtes i reis castellans... tants personatges i tants fets: guerres, conquestes, invasions, revoltes... La història, en general, pot arribar a ser molt confusa. Per entendre-la bé i de forma lineal, cal tenir uns bons esquemes: breus i clars. Ahir vaig trobar aquest llibre a la biblioteca i bé, aporta una mica de llum a dubtes i incomprensions: els mapes i les cronologies són molt útils.

Intueixo que aquest cap de setmana serà "heavy" però ho he d'intentar per no decebre'm a mi mateix i anar avançant.

1 salutació a tothom!

Xavi.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

GRACIAS por dejar un comentario en mi blog. Lo único que te pido es repeto y educación. Y que tus comentarios sean pertinentes. Mucha suerte.