divendres, 9 de novembre del 2012

La demanda turística a Catalunya.

Bona tarda!

Un amic que també s'inicia en el sector del turisme em va preguntar sobre aquesta qüestió i vaig prometre-li que li respondria. Aprofito doncs l'avinentesa per també incloure aquesta informació al blog.

Abans de tot, comencem aclarint què es la demanda turística. Normalment es defineix la demanda turística com la quantitat de béns i serveis que estan disponibles per als turistes o el nombre de turistes que estan consumint aquests béns. (A mi em resulta més clar aquest 2on. concepte) Quines són les característiques de la demanda turística?
  • A. La demanda és molt elàstica als canvis econòmics del mercat. Per exemple, els preus: un augment notori, generalment implica una baixa en el nombre de turistes.
  • B. Sensible a les condicions sociopolítiques dels països i als canvis de moda en la destinació dels viatges: la inestabilitat sociopolítica (guerres, vagues, desordres), inhibeix els turistes a visitar un determinat lloc. Així s'explica, per exemple, la por d'alguns estrangers a visitar algun països d'Amèrica Llatina a causa de la inseguretat. 
Pel que fa a Catalunya i segons el Balanç turístic anual de l'any 2011, podem dividir aquesta demanda segons el seu origen en:

  1. Turisme estranger.
  2. Turisme de la resta de l'Estat.
  3. Turisme català.
Pel que fa al  turisme estranger, cal dir que l'any 2011 Catalunya va rebre 13.727.758 turistes estrangers de primera destinació, un 4,4% més que un any abans, amb una estada mitjana de 8,2 pernoctacions/turista, superior a la de l’any passat (7,4). És la Comunitat Autònoma "NUMBER ONE": després vindrien les Canàries, les I.B., Andalusia i la C. Valenciana.

El turisme europeu ha generat el 88,0% del turisme estranger que ha rebut Catalunya, un percentatge similar al de l’any 2010 (88,8% sobre el total). França constitueix el principal mercat emissor, amb 3.834.977 turistes (27,9% del total), malgrat ha retrocedit la seva afluència amb relació a un any abans (-2,2%). A més, destaca el significatiu increment interanual del turisme rus i neerlandès (+43,3% i +29,3%, respectivament).

Les destinacions catalanes de litoral han rebut el gruix del turisme estranger i Barcelona s'ha erigit en la principal destinació. Els francesos són el que gasten més però els russos doblen els resultats del 2010. Extraordinària és la dada que diu que Japó encapçala el rànquing de la despesa mitjana diària amb 260,1 eur.

En referència al turisme de la resta de l'Estat, l’any 2011, Catalunya va rebre al voltant de 4,5 milions de turistes residents de la resta de l’Estat, un 12,3% més que un any abans. Madrilenys i aragonesos han estat els que més hi han viatjat, 956.464 (21,5% del total) i 780.710 (17,5% del total), respectivament. En relació amb 2010, Andalusia i la Comunitat de Madrid han estat les que més han crescut.

La seva despesa mitjana ha estat de 278,5 euros per turista i 47,3 euros per dia. Creix la despesa per turista (+2,4%), però cau la despesa diària (-2,5%). Els turistes de les Balears són els que major despesa han realitzat per turista (339,1 euros), malgrat s’ha reduït amb relació al 2010. Mentre que els turistes madrilenys són els que han fet més despesa diària (70,0 euros), i també són els que més l’han augmentat respecte un any abans.

Finalment, direm que el turisme català ha realitzat 27,2 milions de viatges arreu, un 4,9% més que un any abans. D’aquests, el 65,4% s’ha realitzat a Catalunya; el 22,1% a la resta de l’Estat, i el 12,5% restant a l’estranger. Creixen els viatges interns, tant al territori català com a la resta de l’Estat (+7,4% i +2,1%, respectivament), en detriment dels viatges a l’estranger, que han patit un descens del 2,6%.


El turisme català ha realitzat 5.383,3 milions d’euros de despesa turística arreu, un 5,1% menys que l’any 2010. D’aquesta, el 31,2% s’ha realitzat a Catalunya; el 30,9% a la resta de l’Estat, i el 37,9% restant a l’estranger.


Trobareu aquestes i més dades (i gràfics) al balanç que ha publicat la Generalitat i que us he "linkat" més amunt.

Fins la propera!

2 comentaris:

  1. Fenomenal anàlisi, gràcies per la recerca feta que em servirà per completar el meu treball!
    Una abraçada ben forta!

    Josep

    ResponElimina
  2. Gràcies Josep! M'alegra que l'entrada et sigui útil. Fins aviat!

    ResponElimina

GRACIAS por dejar un comentario en mi blog. Lo único que te pido es repeto y educación. Y que tus comentarios sean pertinentes. Mucha suerte.