diumenge, 30 de desembre del 2012

Colònia Güell i cripta Gaudí.

Bon dia a tothom!

Abans d'acabar l'any 2012, volia deixar constància d'una de les visites culturals d'aquest mes que vaig fer amb la Carmen i el Jordi el passat dia 6.

Encara no conec prou bé l'obra de Gaudí i, arran de veure un reportatge a TV3 sobre el Modernisme (del qual tractaré abastament pròximament), i sobretot de rebre aquesta promoció del Club Tr3sc, em vaig decidir a visitar Sta. Coloma de Cervelló, la colònia Güell i la cripta Gaudí.

Vam arribar a la colònia amb tren amb FGC des de Pça. Espanya. Per a una persona acostumada a viatjar amb tren i amb transport públic en general, fer-ho pel Baix Llobregat va ser tota una descoberta del territori, sobretot perquè sempre que entro i surto a/de Barcelona ho faig per la banda Est i pel Besòs.

La visita guiada va ser a càrrec del Ramón. I el felicito des d'aquí per la seva feina tan ben feta: conducció del grup excel·lent, guiatge acurat, precís i gens improvisat. De fet, em va sorprendre l'ús de material pedagògic com mapes, dibuixos, fotografies antigues i "altres".

A la Pça. Isidre Grañé ens va explicar els orígens de la Revolució Industrial a Catalunya i el naixement de la colònia mitjançant il·lustracions
 









(Aquí el veiem a la planta superior de la cripta ensenyant-nos els dif. tipus d'arc fins arribar a la innovació de Gaudí)

El cert és que la visita per la colònia ( tot admirant els ppals. carrers, monuments i edificis) i l'entrada a la cripta (que el Ramón ens va explicar molt detalladament tant per l'interior com a la 1a. planta), em va agradar molt però vaig trobar a faltar, si més no, un petit recorregut per la fàbrica (que no sé ben bé que ha esdevingut avui dia). Potser hi ha una visita específica o un altre "pack" que l'inclou.

En tot cas, recomano aquesta excursió d'un matí, molt a prop de Barcelona i que dóna un apunt històric i artístic de Gaudí imprescindible a la seva biografia.

Bona revetlla de Cap d'Any!

dijous, 27 de desembre del 2012

¡Por sólo medio punto!

Hello everyone!

¡Cuánto tiempo desde mi última entrada! En 1er. lugar quisiera disculparme por este largo mutismo.

Como recordaréis, en la 1a. prueba eliminatoria cometí un error de cálculo en cuanto al no. de preguntas que hacía falta responder correctamente para ser considerado APTO y pasar a la prueba oral. El 65% de 120 preguntas no es 65 (ni me lo llegué a cuestionar aquella mañana) sino 78... pero en fin... llegó el día de la publicación de resultados y cuando me enteré de que la Generalitat volvía al criterio del 50% todavía albergué esperanzas de pasar. Pero esta ilusión me duró lo que tardé en abrir el pdf con los resultados oficiales: NO APTO.

Reconozco que me he llevado una decepción con el resultado y más al saber que fue por sólo 0.5 puntos. En mi revisión de examen (por cierto, agradezco desde aquí al personal de Turismo que rápidamente me concertó día y hora y tuvo un trato muy cordial y cercano) no hubo error matemático alguno. Respondí 85 preguntas, 66 correctamente y 19 mal. Había que obtener 59.75 (la pregunta anulada era de 0.25 puntos) y yo obtuve 59.25 puntos.

He seguido con menor atención la convocatoria de la 2a. prueba y también con sorpresa la celebración de una prueba oral en lengua extranjera: ¡no tenía ni idea de que había algo así! Por lo que sé a día de hoy, todavía deben publicarse los resultados finales de los nuevos guías habilitados. Me anticipo y doy ya mi más sincera ENHORABUENA a todos los escogidos.

Pese a este revés, no me retiro de la carrera y continuaré en mi objetivo de obtener la habilitación de guía turístico oficial de Catalunya. Es necesario que me replantee cómo enfocar el blog pero ya avanzo que continuaré enriqueciéndolo como hasta ahora con información relacionada y sobre todo con mis descubrimientos del patrimonio de Cataluña.


A modo de conclusión y recapitulación, se me ha ocurrido que sería una buena idea colgar los pdf de la convocatoria con el fin de no perderlos "virtualmente" y poder recurrir a ellos como documentación de referencia. Así que, ahí los cuelgo en orden cronológico desde el anuncio de convocatoria en julio hasta la publicación de resultados de la 1a. prueba en diciembre de este año:

1. Anuncio de la convocatoria oficial en el DOGC.



2. Solicitud de inscripción al proceso para rellenar y entregar en el registro de una Oficina de Gestió Empresarial.


3. Lista definitiva de candidatos admitidos para la convocatoria de 2012.


4. Lugar y día de la 1a. prueba.


5. Rectificación sobre el criterio de corrección.


6. Resultados de la 1a. prueba eliminatoria publicados el 5 de dic 2012.


7. Plantilla de corrección para el modelo C.


¡Y esto es todo amigos! ¡POR EL MOMENTO!

Esta semana renuevo el blog e incorporo alguna nueva entrada que tengo pendiente de acabar.

MUCHÍSIMAS GRACIAS a todos los que de alguna manera de me habéis apoyado en este proyecto. Os aseguro que vuestros ánimos no han caído en saco roto. Seguimos en contacto.

1 saludo.

Xavi.

dilluns, 3 de desembre del 2012

Sortida a Ripoll i Vic.

Bona tarda a tothom!

Divendres passat vaig decidir passar tot el dia fora i visitar Ripoll i Vic. Vaig prendre un tren a Terrassa, canviar a Bcn St. Andreu Arenal i agafar-ne un altre fins a Ripoll = 2 hores i mitja ben bones de trajecte!

Havent tingut una experiència tan bona al CAT de Cervera, vaig pensar que al CAT de Ripoll el servei seria si fa no fa el mateix i no va ser exactament així. Era allà a les 10.30 i des de fora semblava que l'establiment era tancat però, per sort per a mi, m'equivocava. Pel que em va dir la responsable, acabaven d'obrir l'estiu passat, la gestió era privada i reconeixien ells mateixos trobar-se "una mica verds" en quant a donar informació turística. En tot cas, el cafè i el brownie (que em van oferir gratis) eren excel·lents. Els agraeixo la sinceritat i franquesa quan em van aconsellar atansar-me a l'oficina de turisme principal de Ripoll, que és al costat del monestir.

I és el que vaig fer! Ripoll és petit i es pot recórrer a peu sense cap problema. El dia era resplendent, feia fred (com a tota Catalunya però allà teníem 0 graus!) i la visita al Monestir de Sta. Maria i la ruta del ferro, marcada amb 11 tòtems de la XATIC, van ser molt estimulants.

Però sobre Ripoll, el monestir i la famosa portalada romànica l'Enric Calpena i el seu programa Odissees en saben un munt: aquí teniu el vídeo específic.



Cap a les 14 hores vaig agafar un bus cap a Vic i en mitja hora ja era al poble de la Pilarín Bayés. Permeteu-me un breu incís: us recomano El convidat amb l'entrevista que li va fer l'Albert Om (que també és d'Osona però no de Vic sinó de Taradell). Jo a Vic volia visitar el Museu Episcopal i conèixer de ben a prop la pintura i l'escultura romànica i gòtica. Em vaig quedar bocabadat, sobretot pel Retaule de la passió, mort, resurrecció i ascensió de Crist del mestre Bernat Saulet i col·laboradors.

Casualitat o no, aquell mateix divendres l'Enric Calpena parlava sobre el Retaule de Guimerà, que es troba exposat al Museu Episcopal de Vic. Us copio el vídeo:



Ara a l'hivern els horaris als museus són en general més reduïts i això va provocar que no tingués prou temps per visitar-lo amb calma. Hi tornaré un dijous: el 1er. dijous de cada mes és gratuït. (curiós perquè a la resta de museus és el 1er. diumenge).

A reveure!


(moltes gràcies a tothom que s'ha interessat per l'entrada anterior que tractava sobre la 1a. prova del procés selectiu de l'habilitació de guia)

dimarts, 27 de novembre del 2012

1a. prova: test de 120 preguntes.

Hola a tothom!

Acabo de tornar de Barcelona després d'haver fet la 1a. prova obligatòria i eliminatòria del procés selectiu per obtenir l'habilitació de guia de turisme.

Ara que tinc encara el cap "fresc", vull comentar les meves impressions sobre com ha anat el matí:

a) 1er. de tot voldria dir que penso que obtindré L'APTE per passar a la 2ona. prova. Siguem OPTIMISTES. I tant! Confio en els càlculs que he fet: he respost 85 preguntes de les 120 i calen 65 punts. Cada pregunta encertada equival a 1 punt, no respondre ni suma ni resta i l'error resta 0.5 si la pregunta és del tipus "Vertader o Fals" i 0.25 si és de "selecció múltiple de 4". Crec que no he fallat gaires i si ho he fet, espero que siguin de 0.25. Aiaiai! Això d'haver de fer càlculs per saber si en tindràs prou o no, considerar un marge d'error, etc... grgrgr.....no m'agrada gens. Deu ser perquè no hi estic acostumat.

b) Pel que fa al contingut, he de dir que el "nivell de mala fe" per confondre els examinands mitjançant formulacions o redactats alambicats (perquè s'entra en detalls o matisos potser irrellevants) ha estat acceptable. No he detectat cap pregunta escandalosa per aquest motiu: això ha estat bé. Tal i com pensava, la majoria de preguntes s'han referit al bloc B (80%) i la resta pertanyia als blocs A i C. Passo ara a relacionar les que recordo perquè m'han cridat l'atenció o no he sabut respondre:
  • La Catedral de Solsona té una còpia de les "Homílies d'Organyà"?
  • La capital de comarca del Baix Penedès: el Vendrell (aquesta l'he fallada i m'he confòs amb Vilanova i la Geltrú -Garraf-). Grgrgr!
  • Tornabous és un poblat ibèric que es troba just enllà de les muralles d'Empúries?
  • Els comtes de Barcelona es troben enterrats al Monestir de Pedralbes?
  • Existeix el MAMT (Museu d'Art Modern de Tarragona)?
  • Quin és el festival de música que no es fa a Catalunya però sí molt a prop de la frontera entre Catalunya i França?
  • El ladí és una llengua romànica com el català? (aquesta ja l'havia vista un altre any, ja, ja, ja i no l'he resposta perquè tenia dubtes -no sé si riure o plorar-)
  • Banyoles té un Museu memorial de l'Exili o similar?
  • A quina comarca se situa l'acció de la novel·la "Soldados de Salamina" de Javier Cercas?
  • Quin és l'ingredient bàsic de la Ratafia?
  • Quan es mengen les coques de llardons?
  • Quines són les diades castelleres més importants de la província de Tarragona?
  • El pont del Diable de Martorell i la seva llegenda és única a aquest pont? Es conserva tot sencer?
  • Esglèsies romàniques de planta rodona?
  • El quadre "La batalla de Tetúan" de Marià Fortuny és el més gran del MNAC?
  • A la Fundació Miró solament hi ha l'obra surrealista de l'autor?
  • Les agències de viatge majoristes poden vendre a minoristes i al públic general?
  • Quan se celebra la festa del Renaixement a Tortosa?
  • I la de la cirera a on i en quins mesos?
  • A quins aeroports aterren les companyies de baix cost?
  • El Castell de Cadaqués entra dintre de la tríada daliniana?
  • Josep Pla va escriure "Què hem menjat"? (Sí, sí, l'acabo de confirmar... bé, bé!)
Apa, ja veieu quin tipus de preguntes serveixen per "mesurar" els coneixements "necessaris" per passar la 1a. prova. Segurament que durant el dia d'avui m'acabaran sortint unes quantes més...però m'aturo aquí.

Per acabar aquesta entrada voldria dir que hi havia 3 models d'examen, que hem tingut 1 hora i 45 minuts per respondre i que els resultats, segons m'ha dit un supervisor, es donaran a conèixer a partir del 3 de desembre.

Alea iacta est!

Fins la propera!

dimarts, 13 de novembre del 2012

Nociones básicas del guía turístico.

Buenos días:

Hace unas semanas tomé prestado de una de las bibliotecas de la diputación de Barcelona el libro Guía Turístico. Nociones básicas de Carles Vernet Saureu. Como tenía ganas de convencerme de que disponía de una bibliografía completa y actualizada para los temas del bloque A, me dije que quizás este libro podría ayudarme.

Esta mañana le he dedicado una lectura en diagonal a varios de sus capítulos y considero que muchos de ellos son interesantes y pueden ayudar en el estudio. Por si hay alguien interesado en hojearlo, le anoto someramente el índice:
  1. Los países productores y receptores de turismo.
  2. El turista. Sociología del ocio y del placer.
  3. Tipos de servicio que pueden realizar los diferentes guías.
  4. El perfil profesional del guía.
  5. La formación del guía turístico en la sociedad del conocimiento.
  6. La relación de las empresas contratantes con los guías.
  7. La dinámica de grupo.
  8. La psicología y el marketing turístico.
  9. Los derechos del turista consumidor y sus deberes.
  10. Las agencias de viaje.
  11. Geografía general del turismo.
  12. A modo de conclusión.
Es una tontería pero me ha reconfortado que Vernet mencione (sobre todo para el capítulo 3) a C. Picazo, al que me referí  en una de las 1as. entradas de este blog.

¡Ánimo para estos últimos días de estudio antes de la 1a. prueba!

Hasta la próxima.

dilluns, 12 de novembre del 2012

De excursión por uno de los parques naturales de Cataluña.

¡Hola a todos!

Ayer con Jose hicimos un buen paseo por la montaña: anduvimos toda la mañana del Coll d'Estenalles a l'Obac (ida y vuelta) en el Parc de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Aquí está el mapa de la ruta:



En total recorrimos 26 km. y resolvimos con éxito cómo rodear Castellsapera sin perdernos. No llovió pero sí hubo un poco de niebla a la ida. A la vuelta el tiempo mejoró y pudimos comprobar qué estupendas vistas se disfrutan de Montserrat, de la Mola y del Montcau.

De pasada aprovecho para mencionar cuáles son los parques naturales que hay en Cataluña actualmente:



Al analizar este tema es fácil confundirse con la terminología y por eso es necesario aclarar algunos conceptos y establecer una clasificación sencilla:

a) Si llevan el adjetivo nacional:
  • Parques Nacionales. Son los espacios naturales de extensión relativamente grande, no modificados esencialmente por la acción humana, que tienen interés científico, paisajístico y educativo. La finalidad de la declaración es preservarlos de todas las intervenciones que pueden alterar su fisonomía, y la integridad y la evolución de los sistemas naturales. 
    • Parque Nacional de Aigüestortes i Estany de St. Maurici.
  • Parajes naturales de interés nacional. Son los espacios o elementos naturales de ámbito medio o reducido que presentan características singulares por su interés científico, paisajístico y educativo, con el objetivo de garantizar su protección y la del entorno.
    • Macizo del Pedraforca; Poblet; Albera y Pinya de Rosa.
b) Según el grado de intervención del hombre:
  • Reservas naturales. Son los espacios naturales de extensión reducida y de considerable interés científico que son objeto de esta declaración para lograr preservar íntegramente el conjunto de ecosistemas naturales. Intervención humana=0.
    • Reservas naturales del Delta del Llobregat.
  • Parques naturales. Son los espacios naturales que presentan valores naturales cualificados, cuya protección se hace con el objetivo de conseguir la conservación de una manera compatible con el aprovechamiento ordenado de sus recursos y la actividad de sus habitantes. Intervención humana=moderada.
    • Parque natural del Alt Pirineu; del Cadí-Moixeró; del Montseny; de la zona volcánica de la Garrotxa; dels Ports de Besseit en la serralada Prelitoral; de St. Llorenç del Munt i l'Obac; de Collserola; de la Montaña de Montserrat; de la Sierra de Montsant; de Cabo de Creus; de Montgrí, Islas Medas y Baix Ter; del Delta de l'Ebre; de los Aiguamolls de l'Empordà; (total=13)
(Definiciones establecidas según Parcs de Catalunya)

divendres, 9 de novembre del 2012

La demanda turística a Catalunya.

Bona tarda!

Un amic que també s'inicia en el sector del turisme em va preguntar sobre aquesta qüestió i vaig prometre-li que li respondria. Aprofito doncs l'avinentesa per també incloure aquesta informació al blog.

Abans de tot, comencem aclarint què es la demanda turística. Normalment es defineix la demanda turística com la quantitat de béns i serveis que estan disponibles per als turistes o el nombre de turistes que estan consumint aquests béns. (A mi em resulta més clar aquest 2on. concepte) Quines són les característiques de la demanda turística?
  • A. La demanda és molt elàstica als canvis econòmics del mercat. Per exemple, els preus: un augment notori, generalment implica una baixa en el nombre de turistes.
  • B. Sensible a les condicions sociopolítiques dels països i als canvis de moda en la destinació dels viatges: la inestabilitat sociopolítica (guerres, vagues, desordres), inhibeix els turistes a visitar un determinat lloc. Així s'explica, per exemple, la por d'alguns estrangers a visitar algun països d'Amèrica Llatina a causa de la inseguretat. 
Pel que fa a Catalunya i segons el Balanç turístic anual de l'any 2011, podem dividir aquesta demanda segons el seu origen en:

  1. Turisme estranger.
  2. Turisme de la resta de l'Estat.
  3. Turisme català.
Pel que fa al  turisme estranger, cal dir que l'any 2011 Catalunya va rebre 13.727.758 turistes estrangers de primera destinació, un 4,4% més que un any abans, amb una estada mitjana de 8,2 pernoctacions/turista, superior a la de l’any passat (7,4). És la Comunitat Autònoma "NUMBER ONE": després vindrien les Canàries, les I.B., Andalusia i la C. Valenciana.

El turisme europeu ha generat el 88,0% del turisme estranger que ha rebut Catalunya, un percentatge similar al de l’any 2010 (88,8% sobre el total). França constitueix el principal mercat emissor, amb 3.834.977 turistes (27,9% del total), malgrat ha retrocedit la seva afluència amb relació a un any abans (-2,2%). A més, destaca el significatiu increment interanual del turisme rus i neerlandès (+43,3% i +29,3%, respectivament).

Les destinacions catalanes de litoral han rebut el gruix del turisme estranger i Barcelona s'ha erigit en la principal destinació. Els francesos són el que gasten més però els russos doblen els resultats del 2010. Extraordinària és la dada que diu que Japó encapçala el rànquing de la despesa mitjana diària amb 260,1 eur.

En referència al turisme de la resta de l'Estat, l’any 2011, Catalunya va rebre al voltant de 4,5 milions de turistes residents de la resta de l’Estat, un 12,3% més que un any abans. Madrilenys i aragonesos han estat els que més hi han viatjat, 956.464 (21,5% del total) i 780.710 (17,5% del total), respectivament. En relació amb 2010, Andalusia i la Comunitat de Madrid han estat les que més han crescut.

La seva despesa mitjana ha estat de 278,5 euros per turista i 47,3 euros per dia. Creix la despesa per turista (+2,4%), però cau la despesa diària (-2,5%). Els turistes de les Balears són els que major despesa han realitzat per turista (339,1 euros), malgrat s’ha reduït amb relació al 2010. Mentre que els turistes madrilenys són els que han fet més despesa diària (70,0 euros), i també són els que més l’han augmentat respecte un any abans.

Finalment, direm que el turisme català ha realitzat 27,2 milions de viatges arreu, un 4,9% més que un any abans. D’aquests, el 65,4% s’ha realitzat a Catalunya; el 22,1% a la resta de l’Estat, i el 12,5% restant a l’estranger. Creixen els viatges interns, tant al territori català com a la resta de l’Estat (+7,4% i +2,1%, respectivament), en detriment dels viatges a l’estranger, que han patit un descens del 2,6%.


El turisme català ha realitzat 5.383,3 milions d’euros de despesa turística arreu, un 5,1% menys que l’any 2010. D’aquesta, el 31,2% s’ha realitzat a Catalunya; el 30,9% a la resta de l’Estat, i el 37,9% restant a l’estranger.


Trobareu aquestes i més dades (i gràfics) al balanç que ha publicat la Generalitat i que us he "linkat" més amunt.

Fins la propera!

Comentaris sobre algunes pintures de Ramon Casas.

Bon dia a tothom!

Si heu visitat el meu blog amb certa freqüència, us haureu adonat que molts dels documents audiovisuals que hi afegeixo tenen el seu origen a TV3. Doncs bé, aquests dies he descobert Odissees, un nou programa conduït per l'Enric Calpena que presenta elements del patrimoni cultural i artístic (i també monumental) d'una forma dinàmica, entenedora, pedagògica i amb el suport de col·laboradors experts en la matèria.

Us dic ja que el 1er. programa (que es pot veure encara al servei A la carta) m'ha fascinat. Està dedicat a Ramon Casas, pintor modernista molt conegut pel quadre de què se'n parla: "La càrrega".

En menys de 30 minuts l'Enric viatja de Barcelona a Olot i Sitges per fer-nos un retrat personal i professional senzill i gens tècnic de l'autor.



Tan popular és aquest personatge que fins i tot té un gegant
Si ho he entès bé, "La càrrega" està datat del 1903 però fou pintat el 1899. M'atreveixo a dir que Casas va ser una mica oportunista pel fet de pintar uns fets socials que no ocorregueren realment en la data signada i que amb aquest quadre de denúncia pretenia guanyar un premi a París. Actualment es troba exposat al Museu Comarcal de la Garrotxa a Olot.

És curiosa l'anècdota que explica que el personatge que és al terra sigui el noi de Tona. Ara bé, no era pas tan noi aquest home popular tant a Tona com a Barcelona pel seu caràcter xerraire, tafaner i entremaliat.

"El garrote vil" és un altre dels quadres d'en Casas que havien de tenir "asunto" (missatge amb finalitat de denúncia) com també el "Corpus", que posa de manifest l'atemptat anarquista que es produí durant una processó a la sortida de l'església de Sta. Ma. del Mar.
 








Per últim, m'agradaria esmentar l'obra "La Sargantain", que és el retrat de la que va ser la seva amistançada Júlia Peraire. Actualment és al Cercle del Liceu i es veu que va ser una obra polèmica perquè allà mateix hi ha exposades altres retrats de dones de l'època però d'una classe social i estils de vida molt diferents dels d'aquesta noia jove i humil.

Desig i erotisme es desprenen de la mirada i els plecs d'aquest vestit groc

dilluns, 5 de novembre del 2012

Gironamuseus: "Sis tresors, sis moments en la història de la ciutat"

Buongiorno a tutti!

Ieri mi sono iscrito alla visita con guida "Sis tresors, sis moments en la història de la ciutat" (trad. "Sei tesori, sei momenti nella storia della città") a Girona. Sono arrivato verso le 10.30, dopo un lungo viaggio in treno di più di 1 ora e mezza.

Non conoscevo Girona e neanche i musei più importanti e quindi questa è stata un'occasione che non potevo lasciare perdere. Vi scrivo sotto l'elenco dei musei visitati col tesoro scoperto e spiegato in dettaglio da uno esperto in ogni posto.

Alle ore 11 abbiamo incominciato il nostro percorso culturale nel Museu d'Arqueologia de Catalunya (Girona), che si trova nel bel monastero romanico de St. Pere de Galligants. Qui abbiamo incontrato la nostra simpatica guida Cristina e abbiamo visto il busto del dio Janus, una delle divinità più antiche e più importante di Roma, considerato il guardiano degli ingressi nelle case e nelle città, e a cui è stato dedicato il primo mese dell'anno: gennaio.

Dopo traversare la porta nord di "Sobreportes" e salire le scale della cattedrale, abbiamo fatto l'ingresso nel Museu d'Art de Girona, dove la sua direttrice ci ha mostrato il Martirologio di Usuardo, manoscritto del 1450, dallo stilo gotico detto internazionale. Il Martirologio copia la redazione che Usuardo finì nell’860, ed è stato ritoccato solo in parte per includere santi posteriori.


Poi ci siamo trasferiti nel prossimo Museu d'Història dels Jueus dove la sua direttrice, Sílvia Planas, ci ha parlato di une delle lapide, del suo epitafio e del suo complesso trasloco al museo. A notare che il quartiere ebraico di Girona ospitò fino al 1492 la più importante comunità giudaica catalana e che rimane uno dei meglio conservati in Europa e una delle attrazioni turistiche della città.

Il direttore del Museu d'Història de la Ciutat, sig. Miquel Riera, ci ha dato il benvenuto e ci ha meravegliosamente spiegato il tesoro più apprezzato della sua istituzione: il mosaico del circo. Si tratta di uno dei tre trovati a Can Pau Birol e se considera che fu creato nella seconda metà del s. III o inizi del IV dC. Il mosaico è grande perchè ha 7,08 m di lunghezza e 3,42 m di larghezza; è costituito da piastrelle policrome (disposte nel mezzo di una larga fascia di tema floreale con fiori, rami e foglie) e mostra una corsa delle bighe nel Circo Massimo a Roma.

La casa Masó è il luogo di nascita dell'architetto Rafael Masó i Valentí. Si trova al numero 29 della strada "Ballesteries", mantiene la memoria di diverse generazioni della famiglia ed è diventata un simbolo del "Noucentisme" a Girona. Non avevo ascoltato mai questo nome e devo ammetere che la visita al palazzo Masó vale la pena per farsi un'idea della Girona ricca del s. XIX.

Finalmente e con un po di ritardo rispetto de l'orario originale, verso le ore 13 abbiamo fatto l'ingresso all'ultimo dei musei del nostro percorso di oggi: il Museu del Cinema. Qua il suo giovane direttore, Jordi Pons, ci ha fatto vedere questo vecchio proiettore che sembra aver stato in uso al vecchio Teatro Cinema Albéniz di Girona tra il 1930 e il 1970. Il proiettore è stato dato alla città dai suoi proprietari, la famiglia Rega, nel 1987.






Avevo veramente voglia di conoscere meglio questo ultimo museo ma chiudevano le porte alle 3 e dopo questa passeggiata ero già un po stanco. Includo un video introduttivo del museo. Certamente vale la pena di visitare con calma. Ci ritornerò!

dissabte, 3 de novembre del 2012

L'esplendor medieval de Manresa.

Bona tarda a tothom!

Recordeu que dies enrere havia dit que Manresa ben valia una visita única i amb temps? Doncs aquest matí ha estat l'ocasió de retornar-hi.

Mitjançant el web de turisme de Manresa vaig assabentar-me que avui dissabte feien una visita guiada pel casc antic amb la finalitat de conèixer el passat medieval de la ciutat. Sóc membre del Tr3sc i a més podia obtenir un 2x1 per només 7 eur. O sigui que no hi havia excuses!

En resum, vaig convèncer el meu germà i aquest matí hem fet el següent recorregut amb un grupet de 10 persones i una guia molt assenyada:


Hem començat l'itinerari al Museu Comarcal (just on hi ha l'oficina de Turisme) per contextualitzar el període històric i contemplar una maqueta de l'època. Tot seguit, hem sortit a l'exterior, hem caminat 5 min. i ens hem aturat a la Torre de Sobrerroca per entrar-hi i fer-se una idea dels espais i l'alçada màxima dels edificis de l'època. Després hem continuat pel c. Sobrerroca fins arribar a la Pça. Major (on hi ha la seu de l'actual ajuntament) i just darrere, la monumental basílica de la Seu: com m'ha agradat la seva grandària (en amplada i en alçada!) però sobretot els retaules gòtics del Sant Esperit de Pere Serra i de Sant Marc d'Arnau Bassa. La pedagogia de la guia ha estat decisiva per entendre'ls i saber apreciar-los. Finalment, hem tornat al centre per acabar el nostre itinerari al Centre d’Interpretació del Carrer del Balç. Aquí una sèrie d'audiovisuals ens han permès descobrir com era la Manresa del segle XIV. Pel que es veu, el c. del Balç i el carreró de les Bruixes a Cervera són els únics de tota Catalunya que es conserven del període medieval. (ara bé, a mi el de Manresa m'ha semblat més autèntic)


Han estat un matí i un migdia rodons: tracte excel·lent a l'oficina de Turisme, molt bona relació qualitat-preu per a la visita guiada (hem rebut una bosseta amb molta info i una gorra de regal) i, a més, hem pogut aprofitar un descompte del 10% per dinar a un restaurant del gremi d'hostalers. Per tot això, us ho dic ara: Manresa ben val la pena de descobrir!

Fins la propera!

dijous, 1 de novembre del 2012

Escapada por la Cataluña central.

¡Hola a todos!

Ayer miércoles 31 de octubre un par de amigos y yo decidimos salir a descubrir Catalunya yendo a visitar Cervera, Montfalcó Murallat, Calaf y Manresa.

Sabíamos que el tiempo no iba a ser muy bueno, que iba a hacer frío pero no iba a llover y, por suerte para nosotros, la previsión se cumplió e incluso lució el sol a mediodía. Aquí cuelgo en 1er. lugar, una cámara con la imagen de Cervera en tiempo real. Tiene su gracia, ¿no?


(Habiendo estado encima de la muralla, y vista la llanura que rodea la ciudad, me pregunto dónde está situada esta cámara...)

Y ahora os expongo el detalle de lo visitado:

0. Llegamos a Cervera en coche hacia las 10.30 am. Es absolutamente recomendable visitar el Centre d'Acollida Turística y ver el audiovisual sobre la Generalitat en su magnífica sala, que recrea simbólicamente el Parlament de Catalunya. Allí se puede desayunar y/o comer y, por supuesto, recabar información sobre la ciudad y alrededores. La atención que recibimos fue exquisita. ¡Felicidades!

1. Cervera, aparte del monumental edificio de la Universidad, cuenta con un casco antiguo y unas murallas muy fotogénicas. No pudimos visitar la iglesia gótica de Sta. Ma. pero sí pasear por su "Carrer Major" y adentrarnos incluso por el "Carreró de les Bruixes" y admirar y entender el significado de las figuras que lo adornan desde 1970.

Ménsula: Pieza de arquitectura, de decoración o de mobiliario adosada a un muro y sobresaliendo de él para servir de apoyo a algo.

2. Abandonamos Cervera y fuimos hasta el pueblo medieval amurallado de Montfalcó Murallat, en el municipio de les Oluges. Por lo general, está muy bien conservado y dispone de varios alojamientos de tipo rural, aparte de un restaurante de calidad. Me llamó la atención que se anunciase en un panel ad hoc que sólo guías autorizados por el municipio pueden dar explicaciones en el interior del recinto. ¿Afán recaudatorio?

3. Hacia las 15 horas tomamos el Eix Transversal hasta nuestra siguiente parada: Calaf. Comimos muy a gusto en un bar de la moderna "Pça. Barcelona '92" y subimos hasta la iglesia gótica de St. Jaume (¡Bravo Juan! Acertaste con el nombre). No pudimos ver el interior con detalle pero sí contemplarlo a través de la vitrina acristalada.

4. Al no abrir la oficina de turismo por la tarde y sentir que no había nada más por ver de interés, retomamos el Eix Transversal para, de camino de vuelta a Terrassa, hacer una paradita en Manresa. Como capital del Bages, se notaba un volumen de tráfico considerable en el centro. Ya se ponía el sol cuando dimos un pequeño paseo por la Rambla y el barrio antiguo.

Me quedé con ganas de conocer mejor Manresa y apreciar los itinerarios medieval y modernista. ¿Que mejor excusa que está para volver?

¡Hasta la próxima!

dimarts, 30 d’octubre del 2012

A 1 mes vista!

Bona tarda everybody!

Aquest matí mateix he acabat d'enllestir els 3 últims temes que em quedàvem per acabar TOT EL TEMARI!!! Yeaaah! Tampoc no cal emocionar-se tant perquè em vaig fixar com a límit el 25 d'octubre i avui som a 30!!!

En tot cas, ja he fet una 1a. revisió ben feta dels 3 blocs i dels 80 temes. Ara és temps de memoritzar, d'integrar, de retenir dades, històries, anècdotes... I no sé com fer-ho... "Hincar codos", com es diria en castellà, pot ser que sigui l'únic mètode possible?Continuaré alternant visites al nostre patrimoni amb l'estudi... però no se m'acudeixen altres vies possibles... Any idea outhere?

Caldrà organitzar-se tan bé com pugui per aquest últim mes i aprofitar el temps al màxim.

Bé, sóc conscient que aquesta no és una entrada amb un contingut fascinant però penso que me la devia a mi mateix.

Continuaré publicant!!!

See you later!

diumenge, 28 d’octubre del 2012

Parlem d'urbanisme? L'evolució de Barcelona.

Ei! Bona tarda!

Acabo de revisar el tema "B55. Itineraris i visites a Barcelona ciutat. La ciutat i la seva evolució urbanística" i, pel que fa a la 2ona. part, m'ha semblat interessant identificar els 4 períodes clau que van configurar la capital de Catalunya:

1. Fundació en època de l'emperador August al voltant de l'any 15-10 a.C.
2. Creació de la ciutat medieval durant els segles XIII, XIV i XV, tot coincidint amb un període de puixança econòmica i política al mediterrani.
4. Construcció de l'Eixample entre 1860 i 1930 amb el pla Cerdà però també amb el projecte de Reforma.
5. La Barcelona contemporània: O. Bohigas i els JJ.OO. de 1992.

Buscant vídeos sobre Ildefons Cerdà i el seu urbanisme a Barcelona (em sonava un homenatge anomenat "Any Cerdà" o similar fet a TV3) he trobat aquest reportatge molt simpàtic i entenedor del programa Divendres presentat pel meu homònim Xavi Coral i el mataroní Espartac Peran: Parlem d'urbanisme a Centelles (població d'Osona on va néixer). Apart de Barcelona, ens ensenyen una mica per sobre l'evolució urbanística també de Tarragona, Lleida i Girona.

També he trobat aquest link amb més info: http://www.centelles.cat/ildefons-cerda/index.htm

Fins la propera!

dijous, 25 d’octubre del 2012

Visita nocturna al cementiri del Poblenou a BCN.

Bon dia a tothom,

Ahir dimecres 24 d'octubre vaig tenir la sort de visitar el Cementiri de Poblenou per assistir a 1 de les 3 representacions de Don Juan Tenorio de José Zorrilla que es fan aquests dies just 1 setmana abans de Tots Sants.

Mireu quines fotografies tan impactants del marc incomparable on ens trobàvem, jo diria, uns 100 agosarats espectadors:

Amb una espelma a la mà entràvem al recinte
i caminàvem pel passadís central
fins arribar just davant de la capella del cementiri on hi havia l'escenari
La cia. d'Enric Cusí es mereix un gran BRAVO per l'adaptació d'aquest clàssic


















El cert és que em vaig quedar amb moltes ganes de conèixer millor el cementiri i totes les seves escultures i monuments. Aquí us deixo un vídeo de presentació del cementiri de Poblenou:


I una presentació feta per BTV de les visites teatralitzades que es fan al llarg de l'any. M'apunto a la propera!

divendres, 19 d’octubre del 2012

Amics del mNACTEC.

Bon dia a tothom,

Avui volia compartir amb vosaltres aquesta notícia: fer-se amic del mNACTEC és GRATIS durant 1 any si us subscriviu abans del 31 de desembre d'enguany.

Cliqueu al link, consulteu els avantatges, ompliu i envieu el formulari i, per últim, doneu un cop d'ull al que s'exposa en aquests moments al museu per planificar la vostra propera visita. I ja està!

Teulada del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), a l'antiga fàbrica Vapor Aymerich, Amat i Jover de Terrassa

dijous, 18 d’octubre del 2012

Visite à Lleida.

Bonjour à tous! Comment allez-vous?

Finalement, après avoir hésité quelques semaines, la visite promise à la capitale du Segrià s'est faite.

Vue du clocher de la Seu Vella
Le groupe qui est parti de Terrassa en voiture environ 08.45 am. était composé par Ma. Clemencia, Tecla, Ma. Loli, Jose et moi.

On a eu un temps superbe et on s'est beaucoup amusé pendant toute la journée.

On a mis 1h. 30 min. pour y arriver sans tenir compte de "l'arrêt petit déjeuner" d'une demie heure fait à Cervera (on n'a presque rien vu de la ville mais j'ai eu quand même envie d'y retourner, ne serait-ce que pour mieux connaître l'université et le CAT).


Je copie ci-dessous le schéma prévu de la visite:

Il faut dire qu'on n'était pas pressé mais c'est vrai qu'on a commencé notre visite culturelle à La Seu Vella (clocher, cloître et église) un peu en retard. En tout cas, cela a vraiment valu le coup, surtout pour la vue d'ensemble de la ville qu'on peut admirer depuis le clocher (qui compte 238 gradins!!!).

On a pris un "menú del dia" dans un restaurant très sympa a côté de la Pça. Ricard Vinyes et l'après-midi on a continue notre visite en faisant une petite balade dans le lit du Segre jusqu'à la nouvelle gare de trains de la ville. On est revenu vers le centre en traversant le Carrer Major et on s'est arrêté bien sûr dans la "Paeria" (maison de la ville), la Seu Nova ("la Cathédrale Nouvelle") et l'ancien hôpital de Sta. Maria.

Voilà ce que c'est une journée culturelle pleine de rires et de découvertes.

dilluns, 15 d’octubre del 2012

"Aquells nois que van descalços i es tiren per terra".

Bon dia!

Avui m'he preparat el tema "B33. La música, la dansa i el teatre contemporanis a Catalunya". 

Recordeu que al setembre ja vam parlar una mica de teatre i de música? Doncs bé, avui tocava complementar amb la dansa. I és per això que us aconsello el web "Culturcat" i busqueu "dansa" al cercador per trobar l'article "La consolidació de la dansa contemporània" (on també tindreu accés al vídeo documental).

També trobareu informació resumida i acurada al web de l'Institut Ramon Llull.

Fins la propera!

* El títol de l'entrada fa referència a una frase que diu una de les expertes entrevistades.

dissabte, 13 d’octubre del 2012

Sobre la Xarxa IDAT a Catalunya.

Bona tarda!

No ho he fet mai però avui no m'escapo.

Em refereixo a comentar com preparo els temes i com aconsegueixo la informació. Recordeu que ahir deia que volia acabar el bloc C? Doncs bé, tot buscant informació pel tema C 78. Informació i difusió turística (2). La Xarxa de Serveis d’Informació, Difusió i Atenció Turística a Catalunya. La prestació de serveis d’Informació, difusió i atenció turística, he fet unes quantes troballes interessants.

A la web de Turisme vaig aconseguir aquest pdf del qual he extret la informació necessària i imprescindible.



I m'he assabentat que la prestació de serveis IDAT es fa mitjançant 2 tipus d'equipaments turístics:

a) La xarxa d'Oficines de Turisme (233 arreu del territori).
b) La xarxa CAT (=Centres d'acollida turístics).

I ara surt aquesta reflexió: tothom més o menys es fa una idea del que és una oficina de turisme però un CAT? Què és això? El "youtube" (mare meva! quin descobriment!) ens dóna la resposta again.


Per acabar aquest tema i tenir una idea general del que es cou sobre les oficines de turisme, us aconsello que doneu una ullada als vídeos sobre les Jornades de les Oficines de Turisme, que es van celebrar a Girona el 26 i 27 d’abril d'enguany. Pel que sembla van estar adreçades tant a informadors turístics com a públic en general interessat en el seu funcionament.Copio els enllaços dels vídeos:

1. Inauguració de les XVIII Jornades de les Oficines de Turisme. Directora general de Turisme, alcalde de Girona, president del Patronat de Turisme Costa Brava-Girona.
2. Temes d'actualitat per a les oficines de turisme (Carme Rubió, subdirectora general de Programació Turística).
 3. Lògica turística del territori de la marca turística Costa Brava-Girona (Lluís Mundet, Universitat de Girona).
4. Turisme cultural i oficines de turisme (Núria Galí, Universitat de Girona).
5. Creació, distribució i comercialització de producte turístic des de les oficines de turisme.
6. La nova estructura de l'ACT i la promoció a les xarxes socials (Miquel Alabern, director de Promoció de l?Agència Catalana de Turisme).
7. Destinacions de turisme familiar: una opció de futur.
8. Turisme i natura. L?ús turístic dels espais naturals protegits: una primera aproximació.

Que vagi bé!

divendres, 12 d’octubre del 2012

Preparados, listos... ¡ya!

¡Hola a todos!

El martes por la tarde Ma. Aurora de la Dir. Gral. de Turisme envió un correo electrónico con las listas definitivas de inscritos al proceso de habilitación. Además, también anunció la fecha (pero y la hora??!!) de la 1a. prueba test eliminatoria: el 27 de noviembre.

Su mail me servirá como pretexto para la entrada de hoy que básicamente pondrá en claro:

1. Hasta dónde he llegado en el estudio y preparación de los temas.
2. Cómo encarar el tiempo que falta hasta el día de la prueba.

Vaya por delante que estoy contento y también tranquilo (¡pero no relajado!) al saber que todavía disponemos todos los inscritos de 1 mes y medio (exactamente 46 días desde hoy) para continuar trabajando.

Pero entremos en materia sin más rodeos. Respecto del punto 1 me gustaría detallar a continuación qué temas me faltan para acabar con su desarrollo completo.

BLOQUE A: Está todo resumido y bien recopilado.
(Tengo el libro de Nociones básicas de Carles Vernet al que me gustaría echar un vistazo con calma y comprobar si necesito completar algún aspecto en concreto)

BLOQUE C: Está casi todo completado, con la excepción de los siguientes temas:

  • 77. Informació i difusió turística (1). La regulació de l’activitat de guia de turisme a Catalunya. La regulació de les agències de viatges a Catalunya. (Faltaría revisarlo y añadir lo referente a las agencias de viaje)

  • 78. Informació i difusió turística (2). La Xarxa de Serveis d’Informació, Difusió i Atenció Turística a Catalunya. La prestació de serveis d’Informació, difusió i atenció turística. (Tema de NUEVA creación)

  • 79. Informació i difusió turística (3). La utilització de mitjans telemàtics. Internet com a eina de treball per al guia de turisme. (Tema de NUEVA creación)
  • 80. L’Organització Mundial del Turisme (OMT). El Codi ètic mundial per al turisme. Turisme de qualitat, sostenible i responsable. (Tema de NUEVA creación)

Confío en encontrar toda esta información en las págs. web oficiales de Turisme de Catalunya.

BLOQUE B: Como sabéis, éste es el grupo "más hueso". Pese a todo, he ido estudiando y alternando la adquisición de conocimientos teóricos con visitas "in situ" en el territorio. Prueba de ello son algunas entradas. Visitar museos, verlos con un guía experto, aparte de ser muy enriquecedor culturalmente, me ha motivado mucho para avanzar. Y lo cierto es que alternar teoría/técnica con práctica/visita ayuda en la retención y memorización de la información. Y por supuesto, crea recuerdos y experiencias personales imborrables.

Siguiendo mi subclasificación de la entrada de 18 de agosto, todavía tengo pendientes estos temas:

1. Historia:

  • 17. La formació de Catalunya. La Catalunya medieval. Arquitectura i art preromànic. monuments més significatius.(Faltaría esta parte)
  • 25. La Renaixença i el naixement del catalanisme polític. El Romanticisme com a moviment literari i artístic. La desamortització i la pèrdua del patrimoni arquitectònic al segle XIX. (Faltaría esta parte)
  • 30. La societat catalana durant la Segona República i els anys de la Guerra Civil. Manifestacions artístiques. La represa cultural en el període franquista. Arquitectura i arts plàstiques.(Faltaría esta parte) -Consulta pàg. 131 del manual d'Història) 
2. Arte:

  • 19. Arquitectura i art romànic a Catalunya. Característiques generals i context socioeconòmic. Monuments i itineraris més significatius. L’art romànic als museus. (FALTA TODO)
  • 20. Arquitectura i art gòtic a Catalunya. Característiques generals i context socioeconòmic. Monuments i itineraris més importants. L’art gòtic als museus catalans. (FALTA TODO)
  • 22. L’art del Renaixement i el Barroc. Característiques generals i context socioeconòmic. monuments, itineraris i museus més significatius. (FALTA TODO) 
3. Museos:


  • 41.Museus més significatius de la demarcació de Lleida. (Resumir y/o desarrollar)
  • 42. museus més significatius de la demarcació de Girona. (Resumir y/o desarrollar)
  • 43. Museus més significatius de les demarcacions de Tarragona i de les Terres de l’Ebre. (Resumir y/o desarrollar)
  • 44. museus més significatius de la demarcació de Barcelona. (Resumir y/o desarrollar) 

 4. Monumentos:
  • 45. Monuments més significatius de la demarcació de Lleida, des del punt de vista turístic. (Resumir y/o desarrollar)
  • 48. Monuments més significatius de les demarcacions de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, des del punt de vista turístic. (Resumir y/o desarrollar)
  • 51. Monuments més significatius de la demarcació de Girona, des del punt de vista turístic. (Resumir y/o desarrollar)
  • 54. Monuments més significatius de la demarcació de Barcelona, des del punt de vista turístic. (Resumir y/o desarrollar)

5. Itinerarios:


  • 46. Itineraris i visites a Lleida ciutat. (Resumir y/o desarrollar)
  • 47. Itineraris i visites a la demarcació de Lleida (excepte Lleida ciutat). (Resumir y/o desarrollar)
  • 49. Itineraris i visites a Tarragona ciutat. (Resumir y/o desarrollar)
  • 50. Itineraris i visites a les demarcacions de Tarragona (excepte Tarragona ciutat) i de les Terres de l’Ebre. (Resumir y/o desarrollar)
  • 52. Itineraris i visites a Girona ciutat. (Resumir y/o desarrollar)
  • 53. Itineraris i visites a la demarcació de Girona (excepte Girona ciutat). (Resumir y/o desarrollar)
  • 55. Itineraris i visites a Barcelona ciutat. La ciutat i la seva evolució urbanística. (Resumir y/o desarrollar)
  • 56. Itineraris i visites a la demarcació de Barcelona (excepte Barcelona ciutat). (Resumir y/o desarrollar)

6. Resto:

  • 33. La música, la dansa i el teatre contemporanis a Catalunya. (REELABORAR A PARTIR DE LA NUEVA DOC)
  • 38. Fires i mercats més significatius de Catalunya. (AMPLIAR MERCATS)
  • 58. Rutes turístiques més importants a Catalunya: la ruta del Císter, rutes del Modernisme, del patrimoni industrial (xarxa MNACTEC), el Camí de Sant Jaume a Catalunya, el Pirineu Comtal, rutes de la Catalunya jueva i altres. (RESUMIR)
  • 61. Calendari oficial de festes: estatals, autonòmiques, locals. El cicle anual: Nadal, Carnestoltes, Pasqua, Corpus, Sant Joan... festes agrícoles de recol·lecció (de segar i batre, veremes...). (ACTUALIZAR CALENDARIO 2012 Y 2013)

¡¡¡¡Wooooowwwww!!!! ¡Menuda lista! Era consciente de que para Museos e itinerarios todavía no había hecho nada pero en fin... bueno, ¡no desesperemos! Aquí está la "fotografía" de lo pendiente en cifras:


En cuanto al  punto2, ¡pues está bien claro! Todavía me faltan 30 temas (de los 80) por repasar. Intentaré pulirme el bloque C hoy mismo con la ayuda de Internet.
Pero es necesaria una planificación más pormenorizada. ¿Qué tal si recupero un mejor ritmo de trabajo y me aplico aquello que dije de 3 temas diarios? Como tengo información datos de monumentos, itinerarios y museos, creo poderlo llevar a cabo y acabar todo el 25 de octubre.


Preparados, listos... ¡ya!